Internationaal congres rond nieuwste technologische ontwikkelingen in DNA-analyse
28
jan
2010
29
jan
2010
omschrijving
programma :
Ongeveer 400 onderzoekers komen op 28 en 29 januari samen in het Gentse ICC voor een congres over de nieuwste technologische ontwikkelingen in de wereld van de DNA-analyse. Organisatoren zijn Prof. Jo Vandesompele van de UGent (Centrum voor Medische Genetica, UZ Gent), Dr. Hakim El Housni van de ULB (HŰpital Erasme) en Dr. Guillaume Smits (Wellcome Trust Sanger Institute, VK). Met dit symposium zet Vlaanderen zichzelf op de kaart voor wat onderzoek en technologische innovatie betreft.

Naast de meest recente technologie-ontwikkelingen komen op het congres ook de meest innovatieve toepassingen in een klinische- en onderzoeksomgeving aan bod. Gerenommeerde sprekers zoals Prof. Stephen Bustin (Londen, VK), Prof. Dan Turner (Sanger Institute, VK) zullen er hun laatste bevindingen voorstellen.
De organisatoren van het congres zijn internationaal erkend als specialisten binnen de genoomanalyse in het algemeen en de voorgestelde technologieŽn in het bijzonder.

De genetische code van een mens is gekend. We kunnen de code lezen en welbepaalde technieken en methodes laten toe om die code te vertalen in menselijke kenmerken en afwijkingen. Na de voltooiing van het Humane Genoomproject werd met de recente technologische ontwikkelingen een nieuwe mijlpaal in het moleculaire onderzoek bereikt. Daardoor kon niet alleen sneller en goedkoper, maar vooral ook gerichter de code van het genoom ontrafeld worden.

Twee basistechnieken zorgden initieel voor een revolutie in de DNA- en genoomanalyse. Dit is enerzijds de zogenaamde polymerase kettingreactie of PCR, waarvoor in 1993 de Nobelprijs voor Scheikunde werd uitgereikt. De andere techniek is de sequentieanalyse van onder meer Sanger. Met sequentie-analyse is men in staat om de code van het DNA letter per letter af te lezen. Via PCR is men in staat om de genetische code te vermenigvuldigen. Dit houdt in dat welbepaalde stukken DNA, bijvoorbeeld genen, gekopieerd worden. Zo kan bijvoorbeeld de aanwezigheid van een bepaald gen gedetecteerd worden in het DNA van een patiŽnt die lijdt aan een bepaalde ziekte, veroorzaakt door dat gen.

steekwoorden :
accreditatie :

organisatie
naam :
doelpubliek

specialiteit:
contact
email :
URL : http://www.advances-in-genomics.org/
locatie
gemeente :   (BE)
locatie :
 foutmelding